Derivasjon av trigonometriske funksjoner
For trigonometriske funksjoner kan en gjøre en del funksjonsdrøfting uten å bruke derivasjon. For uttrykk som blander trigonometriske og ikke-trigonometriske funksjoner trenger vi allikevel kunnskap om den deriverte for å kunne drøfte funksjonen.
Regel
Den deriverte til er , og den deriverte til er .
Merk at vi kan bruke dette til å utlede den deriverte til . Siden kan vi bruke brøkregelen for derivasjon. Da vil da ved Pytagorassetningen. Alternativt kan vi la være å bruke Pytagoras og skrive ut brøken:
Eksempel 1
Vi deriverer funksjonen . Vi bruker kjerneregelen på begge faktorene i tillegg til produktregelen:
Eksempel 2
En gruppe biologer måler fiskebestanden i et vann. Antall fisk etter uker kan modelleres med funksjonen hvor er i det lukkede intervallet . Vi vil finne ut når fiksebestanden synker mest. Vi deriverer først en gang: Vi trenger ikke å derivere en gang til. Uttrykk på denne formen kan vi finne topp- og bunnpunktene til uten videre derivasjon. Bunnpunktene til forekommer når . Da er . I tillegg må vi ta med alle omløp: Vi multipliserer alt med : Dette vil være bunnpunktene til funksjonen. Da vi ønsker i intervallet er eller . Dermed synker fiskebestanden mest i uke 4, 12 og 20.
Del på Facebook
Lynkurs 11.-13.trinn
Trigonometri
Består av:
- Trekanter
- Sinus, cosinus og tangens
- Eksakte verdier
- Klara finner eksakte verdier
- Trigonometriske formler
- Grafene til sin x, cos x og tan x
- Arealsetningen
- Sinussetningen
- Cosinussetningen
- Trigonometriske likninger
- Mer kompliserte likninger
- Periodiske funksjoner
- Derivasjon av trigonometriske funksjoner
- Omskriving til standardform