Kalendere
Kalendere er menneskeskapte verktøy for å hjelpe oss til å holde orden på og forberede oss til årstidene.
Den gregorianske kalenderen er en internasjonal kalender, og den kalenderen vi bruker i Norge i dag, og den ble innført i Roma i av pave Gregor XIII. Denne kalenderen erstattet den julianske kalenderen som Julius Cæsar innførte i år f.Kr. Den julianske kalenderen var døgn, eller minutter og sekunder, lengre enn et tropisk år. Et tropisk år varer døgn. Da man gikk over til den julianske kalenderen ved året var det oppstått et avvik på dager. Dagen etter den . oktober var ikke . oktober , men heller . oktober .
Den gregorianske kalenderen har derfor dager, pluss skuddår hvert . år, bortsett fra år som er delelige på . År som er delelige på er likevel skuddår. Du kan lære alt om skuddår i artikkelen, "Alt om skuddår".
Vår kalender har måneder, hvor januar, mars, mai, juli, august, oktober og desember er
dager lange. En enkel måte å huske dette på er knokeregelen. Knokene er måneder med dager og området mellom knokene er måneder med dager, utenom februar som har dager eller dager dersom det er skuddår. Under kan du se en animasjon som viser knokeregelen.
Det finnes mange andre flotte kalendere i verden. Det finnes religiøse kalendere, nasjonale kalendere, økonomiske kalendere og mange flere. De er alle unike og har sin måte på å strukturere årstidene.
Den kinesiske kalenderen er veldig nøyaktig, og hvert år blir oppkalt etter en av de tolv dyretegnene. Denne kalenderen er veldig forskjellig fra den kalenderen som vi er vant til. Men det finnes kalendere som er mer lik vår gregorianske kalender. Den indiske kalenderen er et godt eksempel på det. Den er inndelt i tolv måneder hvor månedene overlapper med de månedene vi er kjent med. Men den første måneden i det indiske kalenderet starter i april og ikke januar som vi er vant til.
Del på Facebook