Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org
Målgruppe:
1. trinn

1-tallet

Ærlighet varer lengst... Innføring av 1-tallet (mengden) ved hjelp av en huskelek.

Lærerens instruksjoner

I forkant av timen settes malesaker klart på bordgruppene/arbeidsplassene.

Start timen i lyttekroken med hele klassen samlet. Vi skal ha innføring av ett-tallet.

Lærer har med seg ei eske med ting oppi, det kan være hva som helst av ting man har for hånden (Men bare en av hver). Sannsynligvis skjer dette om høsten, og da kan det være for eksempel en rødkløver, et strå, et blad, en nyperose, en nype og et eple, til sammen 6 ting (her velger lærer så mange som passer seg).
 
Lærer tar frem en og en ting om gangen, viser dem til elevene og spør om noen av elevene vet hva det er, og hvis ikke forteller lærer hva de ulike tingene heter. Bruk god tid på dette.

Så teller klassen hvor mange det er sammenlagt. Lærer putter så tingene i eska igjen.
 
Elevene får papir og blyant og skal forsøke å tegne det de husker av det som er oppi eska. Si til elevene at det ikke gjør noe om de ikke får til å tegne en rose (for eksempel), bare de tegner så godt de kan.

Når alle har tegnet det de husker, kan lærer be en av elevene komme frem og hente opp en ting av eska. De av elevene som har husket den tingen, får lov til å sette en strek (ett poeng) på arket sitt.

Fortsett med neste ting på samme måte helt til alle tingene er hentet frem.
Til slutt skal elevene telle opp antall streker/poeng de har fått på arket sitt. Noen av elevene kan trenge litt hjelp underveis med dette. Enten hjelper de hverandre, eller så får de hjelp av lærer.

Tell sammen antall streker for hver elev til slutt. Hvor mange fikk klassen til sammen?

Etterpå maler alle store ett-tall på A3-ark. Først øver klassen på å male ett-tallet i lufta. Hver og en må gjøre det slik at alle ser på. Elevene blir bedt om å male tallene store, bruke sterke farger og fylle arket med farge. Lag en kunstutstilling av alle tallene ved å feste dem med tape til veggen/tavla. Be klassen være med på å velge ut to av maleriene hvor ett-tallet er tydelig og for eksempel har sterke farger. For hver gang klassen innfører et nytt tall gjøres den samme aktiviteten. De tallene som velges monteres og henges opp, et i klassen og et i et fellesareal. Tallrekka følges opp etter hvert som nye tall læres. Hva som skal være utvelgelseskriterier varieres for hver gang. Likedan varieres hvilke elever som får sitt bilde hengt opp (dette klarer vi som lærere å få til).

Læreplan i matematikk fellesfag

  • Etter 2. årssteget
    • Tal
      • telje til 100, dele opp og byggje mengder opp til 10, setje saman og dele opp tiargrupper opp til 100 og dele tosifra tal i tiarar og einarar

Når, hvor og hvordan

  • Klassesituasjon

    Først samlet, så individuelt.

  • Utstyr

    Eske med en av hver ting oppi - så mange du ønsker, men helst ikke så altfor mange. Papir, maling og pensler.

  • Tidsbruk

    1 dobbeltime.

  • Valg av tidspunkt

    Innføringsopplegg.

Skrevet av

Gerd Bones

Institusjon

Eberg Skole
Hopp over bunnteksten