Hopp til hovedinnholdet
www.matematikk.org

Finne funksjonsuttrykket til en graf

Spørsmål:

håkon, 43

Hvordan finne funksjonsuttrykket til en graf som er tegnet allerede.

Svar:

Hei, håkon!

Hei! Det er ikke nødvendigvis så lett. Hvis vi vet/ser hva slags funksjonstype det er snakk om, så er vi iallfall igang. For å finne funksjonsuttrykket helt presist, er vi avhengige av å finne punkter på grafen som er lett å lese av. Noen ganger har vi det, andre ganger ikke. Til slutt kommer det an på hvilket utsnitt av grafen vi ser i koordinatsystemet, men jeg skal anta at alt vi trenger ligger innenfor utsnittet vårt.

For en lineær funksjon y = ax+b er det nok å finne to punkter på grafen. Vi bruker topunktsformelen for å finne a og deretter ettpunktsformelen for å finne b. (b er også skjæring med y-aksen, så vi kan lese det av der også.)

En andregradsfunksjon y = ax2+bx+c kan ha to, ett eller ingen nullpunkter. Dersom vi har to nullpunkter x1 og x2 kan vi skrive funksjonsuttrykket på formen y = a(x-x1)(x-x2). Med nullpunktene lest av og satt inn i formelen, kan vi plukke ett hvilket som helst annet punkt på grafen og sette inn x- og y-verdiene, slik at vi får en likning med a som ukjent. Da finner vi til slutt funksjonsuttrykket.

Det blir en veldig lik prosedyre om vi har bare ett nullpunkt. Vi bare setter det samme tallet inn for både x1 og x2.

Dersom andregradsfunksjonen ikke har noen nullpunkter, kan vi finne funksjonsuttrykket ved å lese av tre av punktene på grafen, og sette dem inn i y = ax2+bx+c. Da får vi et likningssett med tre ukjente a, b og c. Denne metoden kan vi selvfølgelig bruke i de to andre tilfellene også.

For polynomfunksjoner av høyere grad, trenger vi flere punkter for å finne funksjonsuttrykket. En tredjegradsfunksjon er unikt bestemt ved fire punkter. En fjerdegradsfunksjon er unikt bestemt ved fem punkter, osv.

For en eksponentialfunksjon y = a·bx kan vi lese av a som skjæringen med y-aksen. Deretter plukker vi et annet punkt på grafen som vi setter inn, og så løser vi eksponentiallikningen vi får for å finne b.

For en logaritmefunksjon y = logbx der b er grunntallet for logaritmen, finner vi b ved å plukke et punkt på grafen som ikke er x=1. Akkurat nå sitter jeg og ser på en graf der punktet (12, 2.5) ser ut til å være en god tilnærming til et punkt på grafen. Siden y = logbx, så er yb = x. Jeg setter inn koordinatene og får likningen 2.5b = 12 som gir b = 121/2.5 = 2.7. Altså er dette sannsynligvis grafen til y = ln x.

Der har du iallfall framgangsmåten for noen av funksjonene vi møter oftest :) Du kan selvfølgelig også lese av punkter og bruke regresjon for å finne uttrykket du leter etter.

Vennlig hilsen,
Oraklet

Hopp over bunnteksten